Świąteczne pierniczki – przepis

foremka do ciasteczek płatki śniegu

Składniki

Pierniczki (Porcja na około 30 pierniczków)

75g masła
45 g brązowego cukru
70 g syropu klonowego (miód lub melasa
170g mąki cukierniczej 1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)


Lukier

1 białko jajka
200 g cukru pudru
Kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie

Pierniczki

1. Umieść miękkie masło w misce, dodaj cukier i ubij trzepaczką do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj syrop, mąkę, imbir i proszek do pieczenia. Wymieszaj ręcznie, aż ciasto będzie jednolite
2. Ciasto podziel na dwie części, przykryj folią i pozostaw w lodówce na około 15 minut.
3. Rozwałkuj ciasto na macie do pieczenia Lékué za pomocą wałka do ciasta, nadając mu grubość około 4 mm. Wytnij ciasteczka wybranymi przez siebie foremkami do ciastek
4. Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Ciastka piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut.
5. Pozwól ciasteczkom ostygnąć.

Lukier ozdobny

1. Ubij białko jaja w twardy pik i delikatnie złóż cukier.
2. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i mieszaj, aż podwoi swoją objętość.
3. Dodaj żądaną kolorystykę, umieść lukier w Decopen i udekoruj według własnego uznania.

Czego potrzebujesz