Jak upiec chleb w domu?
Aromat świeżo pieczonego chleba w domu o poranku… Czy można lepiej zacząć dzień? Niestety wypiek domowego chleba to zajęcie niezwykle czasochłonne, które dodatkowo może spowodować w kuchni niemały bałagan. Dlatego z myślą o osobach, które uwielbiają świeże domowe pieczywo marka Lekue przygotowała specjalny zestaw do wypieku chleba, który w wariancie podstawowym składa się z jednego wielofunkcyjnego naczynia, a w wariancie rozszerzonym z formą do pieczenia mini bagietek i silikonową szpatułką do nakładania ciasta. Jak upiec chleb w domu z formą Bread Maker?
Domowy chleb w formie Bread Maker
Bread Maker to wielofunkcyjne naczynie wykonane z wysokogatunkowego silikonu. Dzięki temu może być wykorzystywane zarówno jako miska do wyrabiania ciasta, jak i forma do pieczenia, a po zakończonym wypieku umyte w zmywarce. Dodatkową zaletą systemu jest proste przechowywanie oraz możliwość korzystania z naczynia także podczas przygotowywania innych wypieków. Wróćmy jednak do domowego chleba…
Proces wypieku chleba składa się z etapu przygotowania ciasta, na którym mieszamy ze sobą składniki ugniatając ciasto, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ugniatanie ciasta w silikonowej misie jest bardzo proste i wygodne, jednocześnie pozwala uniknąć bałaganu, jaki towarzyszy ugniataniu ciasta chlebowego na stolnicy czy kuchennym blacie. Wygniecione w formie ciasto należy następnie odstawić do wyrośnięcia. W zależności od tego, w jakich warunkach otoczenia wyrasta nasze ciasto formę Bread Maker możemy pozostawić otwartą i tylko przykryć ręcznikiem, zapobiegając tym samym przesuszania się ciasta na wierzchu i tworzenia skorupki, lub zamkniętą. Po wyrośnięciu ciasto jest gotowe do piekarnika. Korzystając z Bread Maker nie musimy trudzić się z jego wykładaniem na blachę i formowaniem. Wystarczy, że zamkniętą formę z wyrośniętym ciastem włożymy do piekarnika.
Ergonomiczny kształt formy po zamknięciu przeciwdziała przesuszaniu się pieczywa w piekarniku, dzięki czemu nasz domowy chleb jest przyjemnie chrupiący, ale nie za twardy i cieszy oko piękną, złotą skórką.
Zakwas i sprawdzony przepis
Oczywiście żaden kuchenny gadżet nie zastąpi sprawdzonego przepisu i dobrego zakwasu. Jeśli dopiero rozpoczynamy naszą przygodę z domowym pieczywem, zakwas chlebowy najlepiej przygotować dokładnie tak, jak jest to opisane w wybranym przez nas przepisie lub „pożyczyć” od kogoś, kto już wypieka chleb w domu. Z czasem okaże się, że ciasto chlebowe będziemy przygotowywać bardziej „na oko” niż zgodnie z przepisem, ale to wymaga wprawy i przekonania się o tym, jaką konsystencję powinno uzyskać ciasto przed wyrośnięciem.