chleb bez zagniatania bread maker

Składniki

200 g mąki pełnoziarnistej
6 g świeżych drożdży
150 ml wody
3 g (1/2 łyżeczki) soli
nasiona wedle uznania

 

Przygotowanie

Do naczynia BREAD MAKER włożyć pokruszone drożdże, dodać sól i wodę w temperaturze pokojowej. Wymieszać do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę i wymieszać bez zagniatania. 

chleb bez zagniatania przepis

 

Zamknąć Bread Maker, włożyć do lodówki na 12 do 24 godzin.

Piecz w kuchence mikrofalowej przez 4 minuty  na maksymalnej mocy.

chleb z mikrofalówki

Aby uzyskać chrupiącą skórkę, należy włożyć otwarty BREAD MAKER do nagrzanego piekarnika (200°C) i pozostawić tam chleb na ok. 5 minut, do uzyskania złocistego koloru.

Czego potrzebujesz